Hernia operatie: Een van de meest uitgevoerde operaties

Hernia operatie

Een hernia operatie is een operatie die in ons land een van de meest uitgevoerde operaties is. Er zijn per jaar ongeveer 11.000 operaties, waarvan er 9000 ongeveer worden uitgevoerd door neurochirurgen. Waar vroeger rugpijn en een rug hernia met elkaar verbonden werden, is het tegenwoordig zo dat rugpijn niet hoeft voor te komen bij een hernia. Een hernia heeft echter een typerende klacht die vaak voorkomt en dat is de pijn in 1 been. De rug is natuurlijk het belangrijkste punt in het lichaam dat alles aanstuurt. En dit loopt door naar beneden, naar het been.

Iedereen heeft wel slijtage in een lichte vorm in de rug. Dat is ook niet zo gek, aangezien deze dag in dag uit in beweging is en veel moet dragen. Maar die slijtage kan bij de een sterker zijn dan bij de ander. Een hernia hoeft echter niet altijd geopereerd te worden. Het kan weleens zo zijn dat rust en een fysiotherapie genoeg zijn om een hernia te verhelpen. Maar mocht het zo zijn dat een hernia geopereerd moet worden, moet dit wel goed onderzocht zijn van tevoren. Over het algemeen wordt er geopereerd na meer dan 6 weken dat de klachten zijn ontstaan, maar niet meer dan 6 maanden na deze klachten.

Is een hernia operatie wel nodig?

Hoewel wordt aangeraden eerst op natuurlijke wijze de hernia te genezen, komt het vaak voor dat er voor de tijd alsnog een operatie wordt doorgevoerd. Dat is dus een groot nadeel, aangezien de risico’s die kunnen optreden na een operatie dus niet altijd nodig zijn, indien men op de natuurlijke wijze vertrouwt. Het is dus van erg groot belang dat je van tevoren voor jezelf goed nagaat of een hernia operatie wel nodig is of niet. Je zult er waarschijnlijk beter op letten als je weet dat de meeste van de uitgevoerde operaties niet eens noodzakelijk zijn.

Operatie onder volledige narcose

Mocht het toch zo zijn dat een herniaoperatie wordt doorgevoerd, dan gebeurt deze onder volledige narcose. Er wordt een snee gemaakt zodat de zenuwwortels vrij komen te liggen, waarna een stuk wordt verwijderd wat onder de zenuwwortels ligt. Er bestaat na de operatie geen pijn in het been meer, hoewel het af en toe nog wel kan voorkomen. Een herniaoperatie brengt de risico’s met zich mee die bekend zijn van alle gangbare operaties. Zoals bekend is, wordt geen enkele operatie doorgevoerd zonder risico’s en dat is hier hetzelfde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *