Korte geschiedenis van artrose en rugpijn

Korte geschiedenis van artrose en rugpijn

Aan de wervelkolom zitten de langwerpige kolommen van botten, die door de thoracale ribben worden ondersteund. De thoracale ribben duwen de botten de lengte van de botstructuur in. De ribben sluiten op verschillende plaatsen aan op de wervelkolom.  Gewrichten verbinden zich met deze ribben, die studiegebied zijn, omdat ze vaak slijten, waardoor geleidelijke degeneratieve ziekten ontstaan, zoals artrose.

Artrose wordt in medische termen gedefinieerd als een stofwisselingsstoornis van de botten. De gevolgen van de daling van onze levens ondersteunende chemicaliën, die de activiteit bevorderen, zorgen ervoor dat de botten in massa afnemen, terwijl de porositeit toeneemt. De ziekte kan osteoporose veroorzaken en het risico op breuken vergroten.

Hoe kijken artsen naar artrose en/of osteoporose?

Artsen kijken vaak naar etiologische aspecten, waaronder hyperthyreoïdie, tekort aan oestrogeen, syndroom van Cushing, immobiliteit, toename van fosfor, leverziekte, gebrek aan lichaamsbeweging, tekort aan calcium en eiwit, tekort aan vitamine D en beenmergaandoeningen. Slijtage van specifieke gewrichten zoals hierboven genoemd wordt ook in verband gebracht met artrose.

Volgens de Pathofysiologie in medische termen wordt artrose beoordeeld door te kijken naar de snelheid van botresorptie die groter is dan de snelheid van de botopbouw of -vorming. Deskundigen zullen de patiënt vaak testen terwijl ze kijken naar stijgingen in “botresorptie” en stijgingen in fosfaat (zout van fosforzuren) dat de activiteiten van de bijschildklier stimuleert. Fosforzuren zullen ester vormen, die ontstaan uit reacties via alcohol, metaal en radicalen. Als oestrogeen een afname van de resorptie vertoont, kan het ook kenmerken van artrose vertonen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen kunnen voortkomen uit Kyfose of anders bekend als Dowager’s bult. Er kan sprake zijn van rugpijn en van schade aan de borstkas en de lendenen. Bovendien kan de patiënt hoogte verliezen en onvast lopen. Gewrichtspijn en zwakte komen ook voor.

Hoe bepalen artsen of er sprake is van artrose?

Eerst beoordelen ze de symptomen en vragen dan tests aan, zoals röntgenfoto’s en fotonenabsorptiemeting. Röntgenfoto’s helpen de arts natuurlijk om dunner wordende botstructuren, poreuze structuren in de botten en verhogingen van de wervelkrommingen op te sporen. De fotonentests helpen de deskundige om afnames van mineralen op te sporen.

Wat als ik positief test op artrose:

Als je positief test dan overweegt de arts een behandeling. De behandeling omvat vaak management, interventies en verdere beoordelingen. Verdere beoordelingen helpen de arts om mogelijke complicaties uit te sluiten. Tot de complicaties behoren vaak pathologische fracturen, die complex zijn.

Hoe behandelt de arts artrose?

Geen twee mensen zijn gelijk en daarom varieert de medische behandeling. Toch stellen de meeste artsen een calorierijk en eiwitrijk dieet in, evenals het verhogen van mineralen, vitamines en borium.

Artsen kunnen alcohol- en cafeïnebeperkingen in het behandelingsschema opnemen. Daarnaast kan het schema bestaan uit getolereerde lichaamsbeweging, monitoring, laboratoriumonderzoeken, in het bijzonder naar fosfor en calcium. Artsen kunnen ook estrace-verhoging, d.w.z. inname van oestradiol of oestrogeen, in het behandelingsschema opnemen. Ook supplementen met calciumcarbonaten (Os-CAL) worden vaak voorgeschreven.

Aanvullende behandeling omvat mineralen- en vitamineschema’s, lichaamsbeweging, enzovoort. Veel artsen schrijven Aldactazide, Dyazide, een thiazidediureticum hydrochloorthiazide voor. Over-the-counter medicijnen, zoals de op NAID gebaseerde pijnstillers worden ook voorgeschreven. Op recept worden vaak ibuprofen, Motrin, Indocin, Clinoril, Feldene, Ansaid, of flurbiprofen, voltaren, naproxen, Dolobid, en naprosyn voorgeschreven.

Hoe interventie helpt:

Interventies bijgestaan door verplegend personeel zijn evenwichtige diëten, beoordeling van pijn en bewegingsapparaat, monitoring, medicijnen, thuiszorginstructies, houdingstraining, ondersteuning en training van lichaamsmechanica, enzovoort. De patiënt moet ook geïnformeerd worden over artrose zoals geschetst door de Stichting Artrose. Daarnaast wordt de arts geadviseerd om de patiënt in staat te stellen zijn/haar emoties, gevoelens, enz. met betrekking tot de ziekte te uiten.

TENS apparaat

Bij rugpijn kan een tens apparaat verlichting geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *