Hoe de skeletspieren rugpijn veroorzaken

Hoe de skeletspieren rugpijn veroorzaken

De botten van het skelet bestaan uit meer dan 200 korte, lange, onregelmatige en platte structuren. In de botten zit calcium, fosfor, magnesium en RBC’s, oftewel merg, dat rode bloedcellen produceert en aanmaakt. De botten werken samen met de spieren. De spieren en botten zorgen voor ondersteuning, verdediging van de interne organen en voortbeweging.

De skeletspieren zijn onze bron van mobiliteit, die de lichaamshouding ondersteunt. De spieren werken naast de houding door ze te verkorten en aan te spannen. De botten hechten zich via pezen aan de spieren. De spier begint dan samen te trekken met stimulans van spiervezels via een motorische zenuwcel, of neuron. De neuronen bestaan uit axonen, cellichamen en dendrieten, die de zenuwimpulsen transporteren en de essentiële samenstelling vormen van onze functionele componenten binnen het grotere systeem van zenuwen. (Centraal Zenuwstelsel-CNS)

Het CNS is een netwerk of systeem van zenuwcellen, vezels, enzovoort, dat gewaarwordingen overbrengt en doorgeeft aan de hersenen, die ze doorgeven aan de “motorische impulsen” en aan de organen en spieren.

De skeletspieren leveren beweging voor het lichaam en de lichaamshouding; ook leveren de skeletspieren energie om contracties te creëren die worden gevormd uit ATP of adenosinetrifosfaat en hydrolyse, ADP of adenosinedifosfaat en tenslotte fosfaat.

De skeletspieren behouden ook de spiertonus. Wat er gebeurt is dat de skeletspieren fungeren als een bewaarder door een zekere mate van contracties tegen te houden en acetylcholine af te breken door cholinesterase om de spieren te ontspannen. Spieren zijn opgebouwd uit ligamenten.

Ligamenten zijn robuuste banden gecombineerd met collageendraden of vezels die zich verbinden met de botten. De banden, vezels en botten komen samen om de gewrichten te omsluiten, wat een bron van kracht geeft. Voor het lichaamsgewicht zijn kraakbeen, gewrichten, ligamenten, botten, spieren enz. nodig om het gewicht vast te houden. Naast ligamenten zijn er pezen. Pezen zijn ligamenten en spieren gecombineerd, omdat ze een verbinding vormen met de spieren en gemaakt zijn van bindweefsel of collageen. Pezen bezitten echter niet dezelfde flexibiliteit als de ligamenten. Pezen bestaan uit vezeleiwitten die voorkomen in kraakbeen, botten, huid, pezen en aanverwante bindweefsels.

Gewrichten zijn de verbindende knooppunten tussen de botten. Gewrichten verbinden twee botten en zijn vlak en zorgen voor stabiliteit en voortbeweging. ROM is de mate van beweeglijkheid van de gewrichten; als de ROM wordt onderbroken, zwellen de gewrichten op, doen ze pijn en veroorzaken ze pijn. De pijn treft vaak verschillende delen van het lichaam, waaronder de rug. Gewrichten verbinden zich met de knieën, elleboog, schedel, botten, enzovoort, en werken tussen het synovium. Synovium is een vlies. Het vlies omlijnt het binnenvlak van de gewrichten. Synovium is essentieel omdat het antilichamen levert. De antilichamen in combinatie met dit membraan zorgen voor vloeistoffen die de kraakbeenderen bereiken. De vloeistoffen helpen de weerstand te verminderen, vooral in de gewrichten. Synovium werkt samen met de kraakbenen en de gewrichten.

Kraakbeen is het gladde vlak tussen de botten van een gewricht. Het kraakbeen gaat achteruit bij beperkte ROM of gebrek aan weerstand in de gewichtdragende gewrichten. Dit brengt de slijmbeurs met zich mee. Slijmbeurs is een zak gevuld met vloeistof. Slijmbeurs helpt de gewrichten, kraakbeen, botten en synovium door de wrijving te verminderen. Slijmbeurs werkt ook door de risico’s van tegen elkaar schurende gewrichten te minimaliseren. Kortom, slijmbeurs is opvulling.

Als het vocht toeneemt, kan dat zwelling en ontsteking veroorzaken, wat weer pijn in het lichaam veroorzaakt, waaronder rugpijn. Soms begint de pijn in de onderrug, maar het kan op verschillende plaatsen in het lichaam werken.  De beoordelingen in deze situatie draaien om de symptomen, waaronder pijn, vermoeidheid, gevoelloosheid, beperkte mobiliteit, gewrichtsstijfheid, koorts, zwelling, enzovoort. De resultaten van problemen met de skeletspieren kunnen leiden tot spierkrampen, een slechte houding, misvorming van het skelet, oedeem, ontsteking, enzovoort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *